Держкомтелерадіо ініціює затвердження стандартів цифрового радіомовлення

Перегляди: 3075
Додано: 2012-02-29 10:27:07 (E.v.g.)
Оновлено: 2018-12-28 18:28:22 (admin)


28 лютого 2012 року в приміщенні Національного прес-центру телебачення і радіомовлення України  відбулася колегія Держкомтелерадіо, на якій розглядалося питання про необхідність заходів щодо визначення стандарту цифрового радіомовлення в Україні. Участь у засіданні колегії взяли також представники управління науково-технічного і частотного розвитку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Генеральний директор Національної радіокомпанії України Тарас Аврахов запропонував присутнім розглянути перспективи впровадження в Україні 3-х стандартів цифрового радіомовлення, серед яких: Т-DAB – Digital Radio Broadcasting,  DRM/ DRM+ та HD-Радіо (IBOC). Він докладно розповів про основні характеристики зазначених стандартів.

 

Зокрема, в його доповіді зазначалося, що проблема з невизначеністю цифрового стандарту радіомовлення актуальна не тільки для України, а й в цілому для Європи. Так, наприклад, у сусідніх країнах Польщі та Угорщині впроваджують стандарт DAB, а в Росії  прийнято стандарт DRM  і вже  розпочато мовлення на коротких хвилях.

 

HD-Радіо (IBOC), на відміну від технологій Т-DAB та DRM, до Плану використання радіочастотного ресурсу України не внесено, що ускладнює процес  його впровадження в Україні.

 

Під час обговорення було підтверджено, що Держкомтелерадіо та НРКУ вважають за доцільне при організації цифрового радіомовлення в Україні впроваджувати стандарти DAB та DRM.

 

На засіданні колегії було ухвалено, що Департамент телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо разом із НРКУ підготують звернення до Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України з пропозицією розробити та затвердити державні стандарти цифрового радіомовлення на основі проведених ДП «Український науково-дослідний інститут радіомовлення і телебачення» науково-дослідних робіт щодо цифрових стандартів (T-DAB  та DRM – 2005 pоку, HD-Radio  – 2008-го).

Після цього має бути надіслане звернення до Національної ради щодо внесення змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України з урахуванням розроблених та затверджених державних стандартів цифрового радіомовлення та визначення заходів щодо його впровадження.

 

Національна рада неодноразово розглядала питання впровадження цифрових стандартів радіомовлення в Україні, зокрема, в одному з листів до Держкомтелерадіо регуляторний орган у сфері телерадіомовлення підтримав модернізацію радіомереж через переведення їх на цифрові стандарти (DRM/DRM+, Т-DAB). На разі стандарт DRM є найбільш оптимальним варіантом для впровадження в СХ-діапазоні, на чому було додатково наголошено представником Національної ради на засіданні колегії.

nrada.gov.ua



Наші друзі та партнери:


<<
Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні 2006-2024
>>